q
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.
10 x beter inkopen - De bedrijfskledingexpert
15571
single,single-post,postid-15571,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_menu_slide_with_content,width_470,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

10 x beter inkopen

10 x beter inkopen

Een gecertificeerde overall die te warm is en waarvan de mouwen en pijpen worden afgezaagd. ‘Onhandige’ kleppen op de achterzakken die met een nijptang van de lasoveral worden gerost. Klittenband dat prikt even wordt weggesmolten met een gasbrander. Hielspoor, voetschimmel of rugklachten door verkeerd schoeisel. Moet ik nog even doorgaan of is het punt al duidelijk? Neem de tijd om goed te kijken op de werkvloer wat er nodig is aan bedrijfskleding en schoeisel. Aan welke praktische eisen en veiligheidsnormen moeten kleding en schoenen voldoen? Wat vindt het personeel zelf belangrijk? Op welke manier draagt kleding optimaal bij aan de primaire processen? Hoe dicht je het gat tussen veiligheid en gebruiksgemak? Door tijd te investeren in dat proces win je tijd én geld. Dat vertaalt zich in een hogere productiviteit, minder ziekteverzuim en meer representativiteit.

Tien tips!

 1. Begin met een gedetailleerde inventarisatie en beschrijf de drager, het gebruik, de omstandigheden, de reiniging en de verwachte levensduur, kortom de levenscyclus van een artikel. Wat is de gewenste prijs-kwaliteit verhouding?
 2. Probeer een zo nauwkeurig mogelijk beeld te krijgen van de prijsopbouw van de kledingstukken: productie, materiaal, transport, verpakken, douane. Want als de marge van de leverancier bekend is, kun je ook beter onderhandelen.
 3. Koop gescheiden in bij onafhankelijke specialisten. Bij expert op het gebied van schoenen of veiligheidskleding voorkom je dat je goede schoenen inkoopt en slechte veiligheidskleding of andersom.
 4. Zorg voor een compacte opbouw van de collectie met zo min mogelijk afgeleide modellen.
 5. Kijk bij de ontwikkeling van de pasvorm goed naar de populatie (mensmaat). Iedereen moet een goed passend pakket krijgen, maar meer maten per kledingstuk leidt tot hogere kosten voor productie, voorraad en logistiek. Houd het percentage dat buiten de normale confectiematen valt zo laag mogelijk. Bij een gemiddelde populatie is dat 2 à 3%, bij populaties met veel allochtone medewerkers kan dat oplopen tot 5%.
 6. Maak het pakket dat elke drager afzonderlijk krijgt inzichtelijk. De samenstelling van het pakket per persoon en de jaarlijkse vervanging zijn afhankelijk van de aanstelling per medewerkers (parttime of fulltime). Een goede inventarisatie van de benodigde maten en aantallen voorkomt winkeldochters, maten die eindeloos in het magazijn blijven liggen.
 7. De manier waarop het kledingpakket wordt opgemeten c.q. doorgepast en uitgedeeld, kan op vele verschillende manieren en dus ook met verschillende kosten.
 8. Bepaal secuur de voorraad: die is mede afhankelijk van de doorlooptijd van de productie van de (grond)stoffen en de modellen.
 9. Zorg voor een eenduidig kledingreglement. Hierin staat onder andere aangegeven
  hoe de kleding onderhouden moet worden. Dit voorkomt wasfouten en verlengt de levensduur van de kleding.
 10. Tot slot: zorg voor breed draagvlak. Een draagproef kan daarbij een middel zijn om kleding en schoenen te testen. Communicatie met en voorlichting aan de dragers. Een trotse medewerker is zuiniger op zijn of haar dienstkleding.

Afhankelijk van de omvang van uw organisatie kan de aanschaf en implementatie van bedrijfskleding gemiddeld zo’n half tot anderhalf jaar in beslag nemen. De tijd die u vooraf wint door het uitsparen van een gedegen inventarisatie, komt er achteraan het traject weer bij voor het gladstrijken van problemen van ontevreden dragers. Wacht niet tot het nodig is, maar begin nu vast!

Maan Ketterings

Maan Ketterings van Maan Fashion is specialist in bedrijfskleding en werkt in een netwerkorganisatie samen met onder andere inkoop- en aanbestedingsexpert Astrid Donders van CF- consult en Wilbert van den Eijnde, productdeskundige veiligheidsschoeisel.

 

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.